Roos van Put

foto: © Roos van Put 2012

Boeuf Bourgignon

Voor 8 personen:
1,5 kilo rundvlees
1 grote winterpeen
2 grote uien
1 klein bolletje knoflook
3 ons zuurkoolspek
Potje zilveruitjes
Tomatenketchup
Rode wijn (met een volle smaak), 2 flessen
4 blaadjes laurierblad

Pan: Le Creuset
Oven aanzetten op 100 graden (hete lucht oven).

Recept:

Vlees aanbraden in Le Creuset
Uien snijden, winterpeen snijden, knoflook snijden
Vlees uit pan halen
Uien fruiten, knoflook erbij, winterpeen erbij
In andere pan spek licht braden
Vlees weer terug in Le Creuset en bij uien/winterpeen/knoflook en het spek voegen
Even alles braden en goed omscheppen
Tomatenketchup erbij – naar eigen inzicht
Zilveruitjes erbij – zonder het zure vocht natuurlijk
Liter rode wijn erbij
Le Creuset van vuur halen
Laurierblaadjes erbij
Beetje bouillonpoeder, eventueel wat extra zout & peper
Alles weer even omscheppen
Le Creuset met inhoud en al in de oven zetten
4 uur laten stoven bij 100 tot 125 graden, af en toe omscheppen
Na 3,5 uur kunnen er eventueel champignons bij, maar zonder champignons vind ik Boeuf Bourgignon lekkerder.

Na 4 uur stoven: klaar! Zonder dat je ook maar iets hoeft te doen, behalve zo nu en dan alles even omscheppen en in de gaten houden dat de wijn niet te veel verdampt, dan bijvullen tot alles weer onder de wijn staat.

Erbij serveren: aardappeltjes uit de oven (maar dan moet je wel 2 ovens hebben want in de ene staat dan al Le Creuset met Boeuf Bourginon) of aardappelpuree. Witte rijst is er ook erg lekker bij. Serveer daarnaast een frisse salade van bijvoorbeeld rauwe witlof, zure appel en grote gewelde rozijnen. Sla aan maken met alleen olijfolie en azijn, beetje peper & zout.

Ideaal gerecht als je als gastvrouw annex kok niet in de hele tijd in de keuken wilt staan …
Als voorgerecht: rauwe tonijn met zwarte peperrand (de beste heeft vishandel Simonis in de Binnenhaven van Scheveningen), typisch zo’n mooi voorgerecht waar je verder niets aan hoeft te doen, behalve in smalle plakjes snijden en serveren op een bedje van sla, eventueel als garnering een tomatensalade. Ook hier weer geldt: ideaal als je niet te lang in de keuken wilt staan…
Desserttip: Grand Dessert. Taartjes, macarons, slagroomsoesjes, mini tarte tatin, bolletjes ijs etc. Beste is om langs de dessertwinkel in Scheveningen te gaan. Hun mini tarte tatins zijn ongeëvenaard…

Na de vis is een spoom altijd lekker om de smaak te neutraliseren: bolletje citroensorbet in hoog glas, aanvullen met champagne.

Zo heb je een 4-gangen diner wat er niet alleen leuk uitziet en lekker smaakt maar wat ook nauwelijks tijd dan wel moeite kost. Na een lange werkdag kun je dus gemakkelijk de chefkok voor 8 personen spelen terwijl je eigenlijk heel weinig in de keuken doet…!

Roos van Put

© Roos van Put 2012 / Hoofdredacteur Kunstbeeld

IN DE KEUKEN VAN is een project van Jeroen Allart © 2012