Desiree Heslenfeld

foto: © DJM Heslenfeld 2012

Spinazietaart

Ingrediënten (deeg):
- 250 gram bloem
- klontje boter
- 100 ml lauw water
- 3 el. olijfolie
- mespuntje zout

Ingrediënten (vulling):
- 750 gram diepvries spinazie (ontdooid)
- 2 fijn gesnipperde uien
- 4 teentjes fijngehakte verse knoflook
- bosje fijngehakte peterselie
- eventueel (80 gr.) uitgebakken spekblokjes
- 80 gr. vers geraspte Parmezaanse kaas
- olijfolie
- 50 gr. boter
- vers geraspte nootmuskaat en peper
- zout

Bereiding (deeg):
Meng het bloem en de olijfolie in een kom en werk er met de hand een klontje en een mespuntje zout doorheen. Voeg langzaam het lauwe water toe en kneed zolang totdat het deeg niet meer kleeft. Werk liever van nat naar droog: in het begin iets te veel water en corrigeren met wat extra bloem gaat gemakkelijker dan andersom :-)
Als het deeg goed is, bedekken met een schone theedoek en 30 minuten ten rusten op een tochtvrije plek.

Vulling:
De diepgevroren spinazie laten uitlekken en net zolang uitknijpen totdat het enigszins droog is. Niet te droog en niet te nat.
Kwestie van uitproberen. Bij de derde taart weet je het wel.
Spekblokjes uitbakken (de taart kan ook zonder spekblokjes).
Voeg de uien en knoflook bij de uitgebakken spekjes en laat dit op een superlaag vuurtje fruiten, totdat ze glazig zijn.

Neem de tijd.

Meng het uien mengsel door de uitgeknepen spinazie en roer er de fijngehakte peterselie en 50 gr. Parmezaanse kaas doorheen.
Daarbij wat zout, peper en niet onbelangrijk: twee theelepels vers geraspte nootmuskaat.
Zet de oven alvast aan op 180c.
Inmiddels is het een half uur later: neem de helft van het deeg en rol dit flinterdun uit op een met bloem bestoven houten plank.

Bekleed een keramiek vierkante taartvorm (hoe noem je zoiets) of iets anders waar de taart in wordt gebakken en bewerk de binnenkant met olijfolie. Bekleed de vorm met het dun uitgerolde deeg en bestrooi deze met 30 gr. Parmezaanse kaas.
Schep er het groentemengsel in.

Rol de rest van het deeg heel dun uit en bedek er de vulling mee. Doe dit zo dat er plooien ontstaan. Knijp de randen dicht en prik er met een vork enkele gaten in het deeg. Het resultaat ziet er profie uit.
Zet de taart in het midden van de oven (180c). Ongeveer 30 min. laten bakken. Eventueel de taart na 30 min. met wat olijfolie insmeren, voor een goudbruin resultaat.

De taart is knetter heet en even laten afkoelen.
Geef er wat frisse salade bij. Eet smakelijk!

© Desiree Heslenfeld 2012 / Werkt bij Juffrouw Janssen

IN DE KEUKEN VAN is een project van Jeroen Allart © 2012